EXHIBITIONS

«Uncensored Books»

Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο, Κρήτη

Διάρκεια: 15 – 24 Σεπτεμβρίου
Επιμελήτρια: Νατάσσα Χριστιά

Το Φεστιβάλ εγκαινιάζει τις δράσεις του στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο με την έκθεση “Uncensored Books” σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά. Η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά φωτογραφικών βιβλίων/photobooks και εγκαταστάσεων που επιχειρούν μέσα από το περιεχόμενό και τη μορφή τους να θέσουν κριτικά ερωτήματα σε σχέση με την παραγωγή, χρήση/κατάχρηση, κυκλοφορία και κατανάλωση των εικόνων σήμερα στις συστημικές αφηγήσεις της μαζικής κουλτούρας και των ιδεολογιών της. Πειραματιζόμενα με νέα κανάλια επικοινωνίας, πολλά από τα εκδοτικά projects διερευνούν πώς η φωτογραφία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα από τον έντυπο λόγο ως εργαλείο ακτιβισμού, ενώ άλλα το πώς οι εικόνες χρησιμοποιούνται ως εργαλεία πολιτικού και οικονομικού ελέγχου από τα παραδοσιακά και διαδικτυακά ΜΜΕ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

«Crete: stories from the edge»

Εκθεσιακός Χώρος ΕΦΕΚ , Ηράκλειο, Κρήτη

Διάρκεια: 11 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου
Επιμελητής: Μαρίνος Τσαγκαράκης

«Η Κρήτη στον κόσμο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου με έργα Κρητών φωτογράφων -που ζουν είτε στην Κρήτη είτε σε χώρες της Ευρώπης- τα οποία συνδιαλέγονται επάνω στην κεντρική θεματική του Φεστιβάλ. Η έκθεση, παραγωγή του MedPhoto, συνδιοργανώνεται από το MedPhoto και την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ), σε επιμέλεια του Μαρίνου Τσαγκαράκη και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο της ΕΦΕΚ στο Ηράκλειο.

«Saints and Outsiders»

Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο, Κρήτη

Διάρκεια: 2 Δεκεμβρίου – 19 Δεκεμβρίου
Επιμελητής: Παύλος Φυσάκης

Από τις 2 Δεκεμβρίου ως τις 19 Δεκεμβρίου στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί, έκθεση με έργα των Δημήτρη Ραπακούση (Outsiders) και Πάνου Κέφαλου (Saints).

«Imperatives»

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο

Διάρκεια: 11 Ιανουαρίου – 31 Ιανουαρίου 2018
Επιμελητής: Γιώργος Καραηλίας

Από τις 11 ως τις 31 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί, έκθεση με έργα των Julián Baron (Blank Paper) και Federico Clavarino, σε επιμέλεια του Γιώργου Καραηλία, επάνω στην κεντρική θεματική του Φεστιβάλ.

«Critical Archives III: Ταυτότητες»

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο

Διάρκεια: 13 Ιανουαρίου – 20 Μαρτίου 2018
Επιμελητές: Μαρία Μαραγκού, Παύλος Φυσάκης, Δημήτρης Κεχρής

Το έργο του Paul Graham «New Europe» που αναπτύχθηκε σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο (1988-1992), αποτελεί τη βασική επιρροή της κεντρικής έκθεσης του MedPhoto 2017-2018. Η οπτική ευφυΐα με την οποία ο Graham ψηλαφεί τα αποτυπώματα του χρόνου στο σώμα της Ευρώπης, όχι μόνο αποτελεί οξυδερκή προοικονομία της σημερινής πολυσύνθετης πραγματικότητας της ηπείρου, αλλά επανανοηματοδοτεί στο σήμερα τη ρήση του Walter Benjamin: «Η Ιστορία αναλύεται σε εικόνες, όχι σε ιστορίες». Η έκθεση «Critical Archives III: Ταυτότητες» θα πραγματοποιηθεί, από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, με συμμετοχές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, φιλοξενώντας ένα μωσαϊκό φωτογραφικών projects που δοκιμάζουν να συμβάλουν στην κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στην ήπειρο, απεικονίζοντας το παλιό και το νέο πρόσωπο των ανθρώπων της Ευρώπης και σκιαγραφώντας τις ευρωπαϊκές κοινωνίες έτσι όπως διαμορφώνονται. Οι ταυτότητες που συγκροτούν οι άνθρωποι σε σχέση με τις μεταβολές σε επίπεδο έμφυλων, διαπροσωπικών και ευρύτερα κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, αλλά και μια κριτική κατανόηση του τόπου, της γης με τις ποικίλες αποχρώσεις και σημασίες που μπορεί η έννοια αυτή να λάβει, βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθεί σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού, Παύλου Φυσάκη και Δημήτρη Κεχρή.

Uncensored Library

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα

Με βασικό κριτήριο τη φωτογραφική εκπαίδευση, η έκθεση «Uncensored Library» παρουσιάζει έργα που διερευνούν ένα ευρύ φάσμα αναζητήσεων και πρακτικών στο χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο. Τα βιβλία θέτουν κριτικά ερωτήματα σχετικά με την κυρίαρχη οπτική κουλτούρα επικοινωνώντας ταυτόχρονα με τα ζητήματα που αναδεικνύονται και στις άλλες εκθέσεις του Φεστιβάλ και λειτουργώντας ως μέρος μιας ενιαίας καλλιτεχνικής πρότασης.

EVENTS

Συζήτηση-Προβολή

Σπίτι Πολιτισμού, Ρέθυμνο, Κρήτη

Διάρκεια: Οκτώβριος

Προβολή και συζήτηση, στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, με καλεσμένους που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των φωτογραφικών εκδόσεων, σχετικά με σύγχρονες πρακτικές χρήσης της εικόνας.

Σεμινάρια και Ομιλίες, ‘Εκθεση στην Αθήνα

Κρήτη και Αθήνα

Διάρκεια: Μάρτιος 2018

Μια σειρά από διαλέξεις και workshops με εισηγητές έλληνες και ξένους φωτογράφους θα πραγματοποιηθούν στο Ρέθυμνο και την Αθήνα, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης της φωτογραφικής εκπαίδευσης και με σκοπό την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή του κοινού με τη φωτογραφική πρακτική. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στην Αθήνα η οποία θα αποτελεί επιλογή έργων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις τέσσερις μεγάλες εκθέσεις του 1ου MedPhoto. Επίσης, στην Πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ανοιχτού χώρου με την ομάδα #Dysturb.

Περιπλανώμενη Βιβλιοθήκη

Κεντρική στόχευση αποτελεί η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και ως βασικού πλαισίου παρατήρησης. Έτσι, το MedPhoto συγκροτεί συλλογή/βιβλιοθήκη με φωτογραφικά βιβλία από όλον τον κόσμο που θα έχει νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Θα ταξιδεύει, θα δανείζει, θα παρουσιάζει τα βιβλία της διαδικτυακώς μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, θα εμπλουτίζεται διαρκώς, θα αποτελεί αφορμή για σεμινάρια. Το MedPhoto θα προχωρήσει σε συνεργασίες με δημοτικές, πανεπιστημιακές και δανειστικές βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Το ξεκίνημα θα γίνει από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, από τις ιστορικότερες στην Ελλάδα. Η συλλογή θα παραχωρηθεί στη βιβλιοθήκη για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό. Πέρα, από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θα θέσει επιπλέον τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου. Οι έννοιες που διερευνώνται στα έργα της κεντρικής έκθεσης είναι παρούσες και στο περιεχόμενο των βιβλίων. Οι ταυτότητες (identities) και οι συνεχείς μεταβολές τους, η εντεινόμενη τάση ενδοσκοπικής χρήσης του μέσου (intimacy) και ο τόπος (territory), ως γη, ως εξορία, ως μνήμη, ως έκφραση κρατικής κυριαρχίας, ως κόμβος συνάντησης, ως πεδίο συρράξεων, ως χώρος παραγωγής της ίδιας της εικόνας, ως μη-τόπος, όλα είναι μέρος της κοινής αφήγησης που συγκροτείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Έκδοση Βιβλίου Έλληνα Φωτογράφου

Το MedPhoto, ξεκινώντας από φέτος την εκδοτική του δραστηριότητα, θέτει ως βασικό στόχο να προχωρά κάθε χρόνο στην έκδοση μιας δουλειάς ενός έλληνα φωτογράφου και έτσι να συμβάλει σταδιακά στη συγκρότηση ενός σώματος εγχώριας φωτογραφικής βιβλιογραφίας. Η πρώτη έκδοση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.