4ήμερο εργαστήριο με τον Joel Sternfeld|

Ρέθυμνο, Κρήτη, Ελλάδα | 3-6/9/2019

Narrative and the Photograph

Ένα αξίωμα της στροφής της φωτογραφίας στη μεταμοντέρνα πρακτική κατά τη δεκαετία του ’80 ήταν η πεποίθηση ότι «όλα είχαν ήδη φωτογραφηθεί». Εάν αυτό ήταν κάπως αληθινό τότε, σίγουρα είναι αληθινό τώρα σε μια εποχή που τουλάχιστον 300 εκατομμύρια φωτογραφίες μεταφορτώνονται στο Facebook καθημερινά (και χάρη στην αυτόματη εστίαση και φωτομέτρηση είναι όλες αρκετά καλές).
Από τότε που το κινητό τηλέφωνο έγινε τόσο δημοφιλές, η τεκμηριωτική ή η δημοσιογραφική πρακτική έχουν αντικατασταθεί από πολίτες εξοπλισμένους με ολοένα και πιο ισχυρά iPhones οι οποίοι απλώς τυχαίνει να βρίσκονται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.
Ποιος είναι ο ρόλος τώρα ή στο μέλλον που αντιστοιχεί στον καλλιτέχνη φωτογράφο που επιθυμεί να επικοινωνήσει μια ιδέα ή μία ποιητική αίσθηση; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται σε μια πρακτική που θα μπορούσε να αποδοθεί με τον όρο “Αφηγηματική Φωτογραφία”.
Είτε εργάζονται με εργαλείο τη μυθοπλασία είτε όχι,  καλλιτέχνες ενός ευρέως φάσματος  όπως οι Allan Sekula, Robert Frank, Susan Meiselas, Taryn Simon, Jim Goldberg, έχουν χρησιμοποιήσει στρατηγικές που περιλαμβάνουν κείμενο και εικόνα ή εννοιολογικές στρατηγικές σχετικά με τη χρήση πολλών εικόνων, κάτι που διεύρυνε εκθετικά το τι μπορεί δυνητικά να ειπωθεί με τη φωτογραφία.
Σε αυτό το σεμινάριο το έργο αυτών των καλλιτεχνών, καθώς και το έργο του Joel Sternfeld (On This Site, Sweet Earth) θα χρησιμεύσουν ως καθοδηγητικά εργαλεία για τους συμμετέχοντες καθώς διευρύνουν τις αφηγηματικές δυνατότητες της δικής τους δουλειάς.

 

 

Μάθε περισσότερα

Medphoto 2019

θα ανακοινωθεί σύντομα

Το φεστιβάλ των φωτογράφων

Medphoto

Ευρώπη: Τα πρόσωπα και ο τόπος

Medphoto 2017-2018the theme of the Festival

Σύνορα / Σταυροδρόμια

Medphoto 2016the theme of the Festival

Νομαδική Βιβλιοθήκη

Βασικός στόχος του MedPhoto Festival είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό ως πλαίσιο παρατήρησής της. Για το λόγο αυτό, το MedPhoto συγκροτεί συλλογή/βιβλιοθήκη με φωτογραφικά βιβλία από όλον τον κόσμο.

Workshops

“Not all those who wander are lost”, πειραματικό Workshop με τον Alec Soth στο Ρέθυμνο (3-6 April 2018) & “Everything that happened, happened here first, in rehearsal”, Workshop με τον Oliver Chanarin στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (6-8 June 2016).

Το βραβείο

Το Medphoto, σε συνεργασία με το Lens Culture, διοργανώνει μία φορά το χρόνο διεθνές φωτογραφικό διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο για τον νικητή. Κριτές του διαγωνισμού είναι αναγνωρισμένοι ξένοι αλλά και Έλληνες επιμελητές, φωτογράφοι, εικαστικοί.

Δεκέμβριος 1, 2017

Critical Archives III: Identities

Νοέμβριος 26, 2017 in Κείμενο-Απόσπασμα

Κορνήλιος Καστοριάδης – Ποια Ευρώπη; Ποιες απειλές; Ποια υπεράσπιση;

«Ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος και είναι παντού στα σίδερα» έγραψε ο Ρουσσώ. Όχι, κανένας φυσικός νόμος ή θεϊκή βούληση δεν κάνει τον άνθρωπο να γεννιέται ελεύθερος (ή μη ελεύθερος). Αν…

Read More
Σεπτέμβριος 8, 2016 in medphoto 2016, Σύνορα | Σταυροδρόμια

MEDPHOTO, «Σύνορα | Σταυροδρόμια»

To 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας “MEDPHOTO”, με τίτλο «Σύνορα | Σταυροδρόμια», πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το καλοκαίρι του 2016. Στο επίκεντρο τέθηκαν τα καίρια ζητήματα της μετανάστευσης, των συνόρων, της…

Read More
Ιούλιος 22, 2016 in medphoto 2016, Σύνορα | Σταυροδρόμια

Το πρόσωπο του Άλλου

Όψεις της ετερότητας στην Ιστορία της Τέχνης Η αναγνώριση ύπαρξης ενός Άλλου – στοιχείου ή ανθρώπου – προϋποθέτει τη στοιχειοθεσία ενός Εμείς. Το Εμείς δεν μπορεί να είναι απλά ένα…

Read More
Ιούλιος 18, 2016 in medphoto 2016, Σύνορα | Σταυροδρόμια

Medphoto 2016: Η μετατόπιση της εικόνας των εκτοπισμένων

Το Φεστιβάλ Medphoto άνοιξε τις πόρτες του με ένα ιδρυτικό παράδοξο. Αυτό που θα επιχειρήσω να δείξω σε τούτο το μικρό κείμενο είναι ότι το εγχείρημα του 1ου Medphoto με…

Read More

Organized by:

Grand Sponsor:

Under the auspices of:

Sponsors & Partners: