Ανοιχτή ομιλία του Joel Sternfeld

Κέντρο Νέων Ρεθύμνου (Γερακάρη 24), 02.09.2019

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων για το 2019, το MedPhoto Festival σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου διοργανώνει εκδήλωση με εισηγητή τον Joel Sternfeld στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κέντρο Νέων. Ο αμερικανός φωτογράφος θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στην οποία θα τοποθετήσει προς συζήτηση αρκετά από τα ζητήματα που θα αποτελέσουν θέματα του εργαστηρίου και τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεων της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και θεωρίας.

Εργαστήριο με τον Joel Sternfeld

Ρέθυμνο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, 03-06.09.2019

Το MedPhoto Festival διοργανώνει σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης το workshop “Narrative and the Photograph” με εισηγητή τον Joel Sternfeld. Ο ρόλος της τεχνολογίας, οι στρατηγικές που περιλαμβάνουν το συνδυασμό κειμένου και εικόνας, το χτίσιμο αφηγηματικών δομών και η χρήση εννοιολογικών εργαλείων για την πλαισίωση φωτογραφικών έργων θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες του εργαστηρίου. Το workshop θα πραγματοποιηθεί στους χώρους των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Ανοιχτή εκδήλωση-ομιλία: «Aby Warburg»

Ενετικός ναός Αγίας Σοφίας, Παλαιά Πόλη Ρεθύμνου, 05.09.2019

Το MedPhoto Festival, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, διοργανώνει εκδήλωση για τον ιστορικό τέχνης και θεωρητικό Aby Warburg.
Εισηγητής: Γιάννης Χατζηνικολάου, Ιστορικός Τέχνης

Διεθνές Φωτογραφικό Βραβείο MedPhoto Festival 2019

Tο MedPhoto Festival, με σκοπό να αναδείξει και να στηρίξει φωτογράφους, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά, διεθνή διαγωνισμό για μια εν εξελίξει ή και ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός ως προς τη θεματική των συμμετοχών. Μετά τον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2017-2018, όπου συμμετείχαν 350 φωτογράφοι από 30 χώρες, το Φεστιβάλ προσκαλεί φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Kριτική επιτροπή: Oliver Chanarin, Federico Clavarino, Alvaro Deprit, Marion Hislen, Κατερίνα Σταθοπούλου
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: 10 Οκτωβρίου 2019

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Οπτικά αρχεία: εργαλεία διαχείρισης και ανασυγκρότησης της πραγματικότητας»

06.11.2019
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα

CRITICAL ARCHIVES IV: Documents

Κεντρική Έκθεση, Εγκαίνια: 07.11.2019

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο), Νοέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020

Συμμετέχοντες: Andrea & Magda, Tommaso Bonaventura & Alessandro Imbriaco, Joachim Brohm, Lorenzo Castore, Χάρης Γρηγοράκης, Alvaro Deprit, Johan Grimonprez, Γαλάτεια Ιατράκη, Μαρία Καρκανάκη, Υβέτ Καψάλα, Τόνια Κοϊνάκη, Πάνος Κοκκινιάς, Κώστας Μητρόπουλος, Δημήτρης Μιχαλάκης, Βασίλης Μπαλάσκας, Laura Pannack, Max Pinckers, Γεωργία Πονηράκου, Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης, Alec Soth, Γιάννης Στεφανίδης, Μαριλένα Σταφυλίδου, Δημήτρης Χαρισιάδης

Επιμέλεια: Παύλος Φυσάκης, Μαρία Μαραγκού και Δημήτρης Κεχρής.

Οι κοινωνικές σχέσεις και οι μετασχηματισμοί τους στο χρόνο, η ταξινόμηση και η χωροποίησή τους, η ζωντανή εμπειρία και η σύνδεσή της με τη μνήμη, η έννοια της μετα-αλήθειας και ο ρόλος της τεχνολογίας, η οικογένεια και η κοινότητα, η σύνδεση του προσωπικού με το πολιτικό, ο θάνατος και η διαχείρισή του, τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και στη δημόσια σφαίρα, ανάμεσα στο αυθεντικό και το πλαστό, βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης Critical Archives IV: Documents, μέσα από τους τρόπους με τους οποίους άτομα ή θεσμοί αρχειοθετούν.

Παράλληλα, στο χώρο του Μουσείου θα παρουσιαστεί έκθεση – συλλογή φωτογραφικών βιβλίων, εμπνευσμένη από παρόμοιους προβληματισμούς, σε επιμέλεια Zoetrope.

Το Αυτό – Ανακατασκευάζοντας την οικογένεια

Έκθεση στο Ηράκλειο, Εγκαίνια 29.11.2019

Πολυχώρος της ΕΦΕΚ (Δουκός Μποφώρ 20, Ηράκλειο), 29 Νοέμβριος 2019 – 29 Δεκέμβριος 2019 | Επιμέλεια: Georges Salameh

Συμμετέχοντες: Μανώλης Βάρδας, Ερωφίλη Γαγάνη, Χάρης Γρηγοράκης, Γαλάτεια Ιατράκη, Ελεάνα Καζίλα, Ελένη Κανακάκη, Χρύσα Καπνιά, Μαρία Καρκανάκη, Τερψιχόρη Κουζούνη, Λευτέρης Μαριδάκης, Αντρέας Μελαδάκης, Νίκη Πετράκη, Τόνια Κοϊνάκη, Αναστασία Τζιγκουνάκη, Ελένη Τζουγανάκη, Άννα Χρονάκη

Το σκοτεινό. Το ασυνείδητο. Το αρχέγονο, το ανοργάνωτο το συναισθηματικό. Το απρόσιτο. Οι ορμές, τα πάθη, οι άγνωστες δυνάμεις . Το κίνητρο, το ένστικτο, η βιολογική ανάγκη.
Το Αυτό είναι μία από τις τρεις συνιστώσες του μοντέλου για τη δομή του ανθρώπινου ψυχικού οργάνου σύμφωνα με τη θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ. Είναι το πρώτο μέρος, το έμφυτο σε αντίθεση με το Εγώ και το Υπερεγώ που καθορίζονται από κοινωνικούς παράγοντες. Καθώς ο Φρόυντ έβλεπε όλη την ανθρώπινη συμπεριφορά υποκινούμενη από ενορμήσεις και ένστικτα, που με την σειρά τους είναι οι νευρολογικές παραστάσεις των φυσικών αναγκών, το Αυτό αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Τα δύο βασικά ένστικτα σύμφωνα με τον Φρόυντ είναι ο Έρως και ο Θάνατος. Έρως, η παρακινητική ενέργεια για τη διατήρηση της ζωής και την αναζήτηση ευχαρίστησης, και Θάνατος, η επιθυμία μας να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα, να την απορρίψουμε.
Τα οικογενειακά φωτογραφικά αρχεία, αποτελούν αναπαραστάσεις μιας ζωής που είχαμε ή που θα θέλαμε να έχουμε. Άλλα τακτοποιημένα,συντηρημένα σε άλμπουμ, φυλαγμένα σαν θησαυροί, άλλα πεταμένα, φθαρμένα, σκισμένα. Κινήσεις που υποδηλώνουν θέληση για διατήρηση της μνήμης, κινήσεις που υποδηλώνουν την αδιαφορία ή την ανάγκη για λήθη. Η επαναφορά των αρχείων και ο επαναπροσδιορισμός τους αποτελούν κινήσεις που ανοίγουν τις πόρτες της δημοσιότητας σε κάτι που για χρόνια υπήρξε ιδιωτικό. Υποδηλώνουν ανάγκη για δημιουργία μιας νέας ταυτότητας, παραγωγής μιας νέας ανάμνησης.
Επιστρέφουμε λοιπόν στο παρελθόν μέσα από το φωτογραφικό αρχείο κοιτάζοντας το πλαίσιο που κάποτε μας διαμόρφωσε, ερεθίζοντας υποσυνείδητες πτυχές. Η παρέμβαση στο αρχείο και η αναπλαισίωση του, ή η πιστή διατήρηση του, ενδεχομένως να συνδέεται με το σκοτεινό, αρχέγονο, ασυνείδητο Id. Το Αυτό συγκρούεται με το Υπερεγώ, οι ορμές συγκρούονται με τις ηθικές αξίες, δημιουργώντας συμπλέγματα που καλούμαστε να αποδομήσουμε.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του MedPhoto στη Stereosis School of Photography

Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2019

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας συνεχίζει το ταξίδι της με επόμενο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Η συλλογή θα φιλοξενηθεί στη Stereosis School of Photography, όπου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και παρουσιάσεις  με εισηγητές φωτογράφους και δασκάλους φωτογραφίας. Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του MedPhoto, μια συλλογή από 100 και πλέον βιβλία, είναι η πρώτη μετακινούμενη δανειστική βιβλιοθήκη φωτογραφικών βιβλίων στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το ταξίδι της το Φεβρουάριο του 2018 και ήδη έχει παραχωρηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο και στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ζηρού. Πέρα από τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θέτει επίσης τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου.

Share