Το Φεστιβάλ

Το Medphoto, το πρώτο μεσογειακό φεστιβάλ φωτογραφίας, θα διεξαχθεί στην πόλη του Ρεθύμνου, το καλοκαίρι του 2016.

Το Medphoto προσκαλεί τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα να λάβει μέρος σε αυτό το δυναμικό καλλιτεχνικό project, που φιλοδοξεί να γίνει ένας ετήσιος εορτασμός των οπτικών τεχνών. Με τη συνάντηση πολλών καλλιτεχνικών συνεργατών από όλη την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου φιλοδοξούμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε μια ζωντανή κοινότητα καλλιτεχνών και να προβάλουμε τον ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο. H τοποθεσία του φεστιβάλ είναι άκρως σημαντική, καθώς η Κρήτη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας: στο κέντρο της Μεσογείου, το νησί αποτελεί την πύλη που ενώνει τις τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η θέση της Κρήτης τονίζει επίσης την σημασία των γεωγραφικών και πολιτισμικών ορίων, που αποτελούν και το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ για τη φετινή χρονιά με τίτλο: «Σύνορα / Σταυροδρόμια».

Το φεστιβάλ στο ξεκίνημα του πραγματεύεται τις αλλαγές στην Ευρώπη καθώς και το μέλλον της περιοχής με βάση τα καίρια προβλήματα της εποχής και του τόπου: την οικονομική και προσφυγική κρίση. Επιπλέον, το φεστιβάλ θα διερευνήσει την κατάσταση της Ελλάδας καθώς και μια πιο συμβολική ιδέα των συνόρων, αυτή των εσωτερικών ή προσωπικών ορίων που αφορούν την αντίληψη και την ταυτότητα.

Το Medphoto συνδιοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση KOLEKTIV8 και το Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Medphoto Festival 2016

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

ODYSSEIA Antoine D’Agata/magnum EVERYTHING THAT HAPPENED, HAPPENED HERE FIRST, IΝ REHEARSAL Adam Broomberg & Oliver Chanarin, HOMESICK Hrair Sarkissian ABBANDONI Davide Monteleone, Francesco Zizola/noor DEPRESSION ERA Λουκάς Βασιλικός, Πάσκουα Βοργιά, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Καψιάνης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Δημήτρης Ραπακούσης, Σπύρος Στάβερης, Ζωή Χατζηγιαννάκη LIFE NARRATIVES Νίκος Μάρκου KURDISH FIGHTERS IN THE CITY OF NUSAYBIN Emilien Urbano NINE DAYS Issa Touma MY ARAB WORLD Γιώργος Μουτάφης STATE Απόστολος Ζερδεβάς THE ZONE 18 Άνω FETART Aglaé Bory, Julien Lombardi ALIEN TERRITORY George Awde, Νικόλας Βεντουράκης, Γιώργος Γαβριλάκης, Όλγα Γκορτσά, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Αντώνης Δαμολής, Πέτρος Ευσταθιάδης, Αντώνης Θεοδωρίδης, Γιώργος Καραηλίας, Γιάννης Καρπούζης, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, Randa Mirza, Μαρίτα Παππά, Georges Salameh, Ορέστης Σεφέρογλου, Κοσμάς Σταθόπουλος, Eliza Tamo, Βαγγέλης Τάτσης, Serkan Taycan, Μαρίνος Τσαγκαράκης CROSSINGS Alfredo D’Amato, Loulou D’Aki, Αχιλλέας Ζάβαλλης, Γιώργος Μουτάφης, Δημήτρης Μιχαλάκης, Σωκράτης Μπαλταγιάννης, Emilien Urbano, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Άγγελος Τζωρτζίνης,Giulio Piscitelli/contrasto, Alessandro Penso, Jerome Sessini/magnum.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

CROSSINGS

ομαδική έκθεση
9 Ιουνίου – 15 Ιουλίου, Παλιά Εμπορική Τράπεζα

______

ODYSSEIA

Antoine D’Agata / magnum photos
11 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

NINE DAYS

Issa Touma
9 Ιουνίου – 11 Ιουλίου, Τζαμί Καρά Μουσά Πασά

______

FETART

Aglae Bory, Julien Lombardi
στην Πλατεία Μικρασιατών

______

DEPRESSION ERΑ

ομαδική έκθεση
11 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

HOMESICK

Hrair Sarkissian
11 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

MY ARAB WORLD

Γιώργος  Μουτάφης
9 Ιουνίου – 11 Ιουλίου, Τζαμί Καρά Μουσά Πασά

______

STATE

Απόστολος Ζερδεβάς
9 Ιουνίου – 11 Ιουλίου, Τζαμί Καρά Μουσά Πασά

______

ALIEN TERRITORY

ομαδική έκθεση
10 Ιουνίου – 15 Ιουλίου, Δίδυμο κτήριο της Φορτέτζα

______

ABBANDONI

Davide Monteleone, Francesco Zizolla / noor images
11 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

THE ZONE

φωτογραφική ομάδα 18 Άνω
11 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

LIFE NARRATIVES

Νίκος Μάρκου
11 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

EVERYTHING THAT HAPPENED, HAPPENED HERE FIRST, IΝ REHEARSAL

Adam Broomberg & Oliver Chanarin
11 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

KURDISH FIGHTERS IN THE CITY OF NUSAYBIN

Emilien Urbano
11 Ιουνίου – 6 Σεπτεμβρίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

______

Βραβείο Medphoto

Το Βραβείο Medphoto 2016 απονεμήθηκε στον Έλληνα φωτογράφο Δημήτρη Μιχαλάκη, για τη φωτογραφική δουλειά του “Κapota Project”. Το Στρατόπεδο παραχωρήθηκε από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το 1999 σαν απαραίτητο μέσο αντιμετώπισης του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Αττική τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Αρχικά 400 προκατασκευασμένες κατοικίες εγκαταστάθηκαν στο στρατόπεδο και στη συνέχεια προστέθηκαν άλλες 550. Το ελληνικό κράτος αρχικά σχεδίαζε την παραμονή των σεισμοπλήκτων εκεί για δύο χρόνια, μετά τη λήξη των οποίων θα επέστρεφαν στις επισκευασμένες οικίες τους. Μετά από 16 χρόνια περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στα τροποποιημένα containers του στρατοπέδου, δημιουργώντας έτσι μια κοινωνία με όλα τα χαρακτηριστικά του γκέττο: κοινωνικό αποκλεισμό, απομόνωση και μακροχρόνια ανεργία.

  • Στη δεύτερη θέση του διαγωνισμού βρέθηκε ο γάλλος φωτογράφος Emilien Urbano με τη σειρά “Dawn War”
  • Στην τρίτη θέση του διαγωνισμού βρέθηκε ο Ιταλός φωτογράφος Giovanni Cocco με το project “Displacement”
μαθε περισσοτερα

Workshop με τον Oliver Chanarin

 

“Everything that happened,
happened here first,
in rehearsal.”

Στα πλαίσια του Medphoto Festival 2016 το καλλιτεχνικό δίδυμο Adam Broomberg & Oliver Chanarin σχεδίασαν ένα τριήμερο workshop που θα διενεργηθεί με τον Oliver Chanarin με σκοπό να εξερευνηθεί η αντίληψη των συμμετεχόντων σχετικά με το άμεσο περιβάλλον τους, φυσικό, κοινωνικό και πολιτικό.

 

μαθε περισσοτερα

Το φεστιβάλ των φωτογράφων

Medphoto

Σύνορα / Σταυροδρόμια

Medphotoτο θέμα του φεστιβάλ

Διοργανωτές

__________________________________

Χρυσός Χορηγός

__________________________________

Χορηγοί και Συνεργάτες