Ευρώπη, Ευρώπη. 

Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Ετούτη η σκέψη χώνεται στο μυαλό μου κάθε φορά που προσπαθώ να περιγράψω ό,τι έχω καταγράψει τους τελευταίους μήνες.
Σαν φωτογράφος που έχει αφιερώσει περισσότερα από εννέα χρόνια στο να καταγράφει τη ζωή των προσφύγων σε ολόκληρη την ήπειρο, κι ακόμα παραπέρα, ποτέ δεν προέβλεψα ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο μιας τέτοιας σκληρότητας, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα έχτιζαν φράχτες για να προστατέψουν τα εδάφη τους από αβοήθητους, απελπισμένους πρόσφυγες.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς τα Ελληνικά νησιά για άλλη μια φορά καλωσορίζουν πρόσφυγες που φτάνουν διαμέσου της Τουρκίας. Τους βλέπω να φτάνουν στις Ελληνικές ακτές και να φιλούν το χώμα. Αγνοώντας τί τους περιμένει σε μια χώρα χτυπημένη από την κρίση, χωρίς λειτουργικό σύστημα υποδοχής, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν φτάσει στη Γη της Επαγγελίας.
Έχοντας μόλις επιβιώσει από ένα υπέρμετρα επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα, οι πρόσφυγες πρέπει αμέσως να κάνουν μια από τις πιο δύσκολες επιλογές: προς τα πού να κατευθυνθούν μετά. Η απουσία ενός κοινού συστήματος Ευρωπαϊκού ασύλου, τους ωθεί στο να αναζητήσουν εκείνες της χώρες της ΕΕ που έχουν τα καλύτερα συστήματα ασύλου, όπου έχουν, επίσης, μεγαλύτερες πιθανότητες να ενσωματωθούν. Έτσι, αφού φτάσουν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι ξεκινούν για ένα νέο ταξίδι προς το βορρά.
Κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η κατάσταση είναι ακόμα πιο χαοτική. Πολλοί πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις δυο χώρες, το πέρασμά τους αντικείμενο καθημερινής διαπραγμάτευσης. Εκεί ήταν που, πριν μερικούς μήνες, αστυνομικοί επιτέθηκαν στους πρόσφυγες ενώ κρατούσαν τα μωρά τους στα χέρια.
Έχω καταγράψει βία, απελπισία και αδυναμία με τον φακό μου, περισσότερες φορές απ’ όσες μπορώ να θυμηθώ. Αλλά, ειλικρινά, ποτέ στο παρελθόν δεν έχω δεί ξανά κάτι τέτοιο: τρομοκρατημένοι, καταπονημένοι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, παιδιά να ουρλιάζουν και να κλαίνε και οικογένειες να χωρίζονται ανάμεσα στις δυο χώρες. Η κόλαση πλάι στα σύνορα.