Μια Polaroid για έναν Πρόσφυγα

Το «Mια Polaroid για έναν Πρόσφυγα» είναι ένα φωτογραφικό project που καταγράφει μεταβατικά σημεία στις ζωές ξεχωριστών προσφύγων. Οι Polaroid αντανακλούν την εσωτερική δύναμη και την αξιοπρέπεια που διατηρούν οι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια των μεγάλων και σπαρακτικών ταξιδιών τους. Για κάθε Polaroid που τραβάω, δίνω μία στον πρόσφυγα σαν μια ανάμνηση της στιγμής και στο πίσω μέρος της υπάρχει μια απλή δήλωση:
«Όποιος κι αν είναι ο προορισμός σου – πες το μου όταν αισθανθείς ότι έχεις φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος».
Αυτή είναι μια πρόθεση ελπίδας, που δυστυχώς για κάποιους ίσως δεν έρθει ποτέ.
Από τον Αύγουστο του 2017 άρχισα να επισκέπτομαι οικογένειες που ήρθαν σε επαφή μαζί μου αφού έφτασαν στον προορισμό τους: τις οικογένειες της Μαριάμ και της Ροΐνα στην Αυστρία.
Η αδερφή της Μαριάμ, η Φαχίμα, έχει ακόμη την Polaroid  της στο πορτοφόλι της. Στάθηκε τυχερή ώστε να μπορέσει να την κρατήσει σε όλη τη διαδρομή μέχρι την Αυστρία, αφού διέσχισε την Ελλάδα, την Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Δυστυχώς, οι Polaroid της Ροΐνα κατασχέθηκαν μαζί με όλα της τα υπάρχοντα από τις Ουγγρικές αρχές όταν της επιτράπηκε η είσοδος στην Ουγγαρία.

Το Μέρος ΙΙ του Μια Polaroid για έναν Πρόσφυγα περιλαμβάνει όλες τις αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα που ξεκίνησαν στο Μέρος Ι. Ίσως τελικά να μπορέσουμε να δούμε τις δύο αρχικές Polaroid ενωμένες στο μέρος όπου οι πρόσφυγες επέλεξαν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.