ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

«Ο Ειρηνικός μπορεί να έχει την πιο αναλλοίωτη και αγέραστη όψη από οποιονδήποτε ωκεανό, αλλά η Μεσόγειος θάλασσα πανηγυρίζει τη συνέχεια του ανθρώπου». (Ernle Bradford)
Πλούσια σε ιστορία και ευλογημένη με ευχάριστο κλίμα, η Μεσόγειος είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Πάνω από 200 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στις Μεσογειακές παραλίες κάθε χρόνο, επιβαρύνοντας κατά πολύ το φυσικό τοπίο.
Την ίδια στιγμή η Μεσόγειος λειτουργεί σαν την τάφρο ενός κάστρου γύρω από το Οχυρό Ευρώπη. Παρά τον κίνδυνο, χιλιάδες απεγνωσμένων μεταναστών από την Αφρική και την Ασία διαρκώς επιχειρούν να διασχίσουν το νερό με παλιές βάρκες.
Από το 2010 μέχρι το 2014, ταξίδεψα σε 21 χώρες που συνορεύουν με την Μεσόγειο Θάλασσα, καταγράφοντας διάφορα επίκαιρα θέματα όπως ο τουρισμός, η αστικοποίηση, η μετανάστευση και η κρίση. «Μεσόγειος: Η Συνέχεια του Ανθρώπου» είναι ένα καλειδοσκοπικό πορτραίτο της περιοχής και του πνεύματός της, που χαρακτηρίζονται από τεράστιες αντιθέσεις και κρίσεις διαφόρων ειδών. Αυτές οι φωτογραφίες αντιπαραθέτουν παράλληλες πραγματικότητες, ώστε τα πράγματα να μπουν σε μια προοπτική. Το πλούσιο πολιτιστικό σταυροδρόμι στο οποίο αναφέρεται ο Bradford, έχει μετατραπεί σήμερα σε εμπόδιο. Σήμερα, το λίκνο του πολιτισμού, για πολλούς έχει γίνει τάφος.

«Εδώ σε αυτό το σταυροδρόμι χώρου και χρόνου, όπου η αρχαία θάλασσα αδιάκριτα ενώνει ή χωρίζει λαούς, εδώ, ακριβώς όπως στις φωτογραφίες του Nick Hannes, οι άνθρωποι είναι συμπτωματικά περαστικοί στο ασυναίσθητο, διαρκώς επαναλαμβανόμενο θέαμα που ονομάζουμε ‘Ιστορία’».
Michael De Cock