Καταυλισμοί μεταναστών στο Καλαί και στην Δουνκέρκη

Ζούγκλα του Καλαί ονομάστηκε η παραγκούπολη κοντά στην πόλη του Καλαί, όπου διαμένουν περίπου 5000 μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαθραία επιβιβαζόμενοι σε ferry boats, αυτοκίνητα ή τρένα που ταξιδεύουν από το λιμάνι του Καλαί ή μέσω του Eurotunnel. Τώρα υπάρχει και ένας δεύτερος καταυλισμός κοντά στην Δουνκέρκη, το ονομαζόμενο Γκραν Συνθ, το οποίο φιλοξενεί περί τους 2500 μετανάστες.

Ο Jérôme Sessini βρέθηκε τόσο στην Ζούγκλα όσο και στο Γκραν Συνθ κατά τους τελευταίους μήνες, καταγράφοντας τα μέρη στα οποία ζουν οι μετανάστες, τις αποτυχημένες απόπειρες να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την διαρκή αστυνομική παρουσία.

Από τον Μάρτιο του 2016 περίπου το ένα τρίτο της Ζούγκλας του Καλαί ξηλώθηκε, αλλά καθώς ο καταυλισμός μειώθηκε σε μέγεθος, ο πληθυσμός διογκώθηκε κατά χιλιάδες. Ο Sessini υπήρξε μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι όλο και πιο ασφυκτικές συνθήκες δημιούργησαν ατμόσφαιρα πυριτιδαποθήκης. «Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται περισσότεροι άνθρωποι σε λιγότερο χώρο και προφανώς [η κατάσταση] είναι πιο πολυπληθής και πιο τεταμένη τώρα», λέει, επισημαίνοντας επίσης ότι έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των ίδιων των μεταναστών, ιδιαίτερα ανάμεσα σε Αφγανούς και Σουδανούς. «Υπάρχει περισσότερη απελπισία και οι μετανάστες προσπαθούν όλο και περισσότερο να σταματήσουν τα φορτηγά» προσθέτει ο Sessini.